Miestna nemocnica neuspela v žiadosti o prevádzkovanie dvoch staníc ZZS

04.09.2013 Poprad

Poprad 4. septembra (TASR) - Nemocnica Poprad, a. s., je v súčasnosti prevádzkovateľom siedmich staníc záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v regióne Poprad a Vysoké Tatry. Ale na základe zverejneného výsledku prvého kola výberového konania na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie ZZS, kde sa nemocnica uchádzala o stanicu ZZS - rýchlej lekárskej pomoci (RLP) so sídlom Poprad 1 a o stanicu ZZS - RLP v Novom Smokovci, boli jej žiadosti o vydanie povolenia na pokračovanie prevádzkovania ambulancií ZZS zamietnuté. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.
"Na základe vyššie uvedeného, bude Nemocnica Poprad prevádzkovať od 15. decembra už len päť staníc ZZS. Našou prioritou je neustále zvyšovanie poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Výpadok príjmov zo záchranky bude v napĺňaní tejto stratégie citeľný, urobíme však všetko preto, aby to pacienti nijako nepocítili," uviedla hovorkyňa.
Popradská nemocnica má naďalej platné licencie na prevádzkovanie ambulancií ZZS do 31. marca 2014 Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) Svit, RZP Hranovnica, RZP Štrba a do 14. apríla RLP Poprad 2 a RZP Poprad. Vedenie nemocnice nateraz nevie povedať, koľko sanitiek bude mať prebytočných, keďže všetko záleží od toho, ako skončia výberové konania na zostávajúce ambulancie ZZS, ktoré popradské zariadenie momentálne prevádzkuje.
Prvé kolo tendra licencií na záchranky neskončilo úspešne pre viaceré regionálne nemocnice. Ich body získali súkromné alebo štátne spoločnosti. Záchranky sú v sektore zdravotníctva považované za jednu z najziskovejších oblastí, nemocnice tak tento výpadok pravdepodobne pocítia. Licencie sa budú opätovne prerozdeľovať o šesť rokov. Ako vyplýva zo zverejnených výsledkov tendra na 76 licencií na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby, väčšinu licencií si medzi seba prerozdelia LSE-Life Star Emergency, Falck Záchranná, Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava a Záchranná služba Košice. Naopak, o body prišli nemocnice v Trstenej, Čadci, Bojniciach, Spišskej Novej Vsi, Myjave, Partizánskom, Námestove a Poprade.
 

Vyberte región